Ostan/otsin vanu fotosid vanadpildid.net keskkonnas avaldamiseks: 5516999

Logi sisse
ja salvesta oma lemmikud

Vali asukoht piltide sirvimiseks
Pilte: 3636

Pärnumaa Saaremaa Läänemaa Harjumaa Järvamaa Virumaa Viljandimaa Tartumaa Võrumaa
X

Haruldane vaade Tudrele (1)

Fotograaf: Al.Kärner
Eesti külade puhul on muidugi raske objektiivselt hinnata üht fotot teisest haruldasemaks kuid antud vaate olemasolu üllatas vähemalt mind korralikult.

Tegime kaaslasega aega parajaks, sirvides tema kogus olevaid tuvastatud ja tuvastamata fotosid. Pean nimetama mõlemaid, sest tuvastatud fotode seas olid ka mõned Anni Kärneriga seotud ülesvõtted, kes teadupärast oli Tudre koolis õpetaja. Ühel pildil oli ta koos oma abikaasaga. Jõudes ühel hetkel tuvastamata fotodeni, jäi näppu lisatud vaade. Ma ei ole kindel, kas ma oleksin tagaküljele pilku heitmata hakanud antud fotot lähemalt uurima kuid välistatud see ei ole.

Nimelt oli foto taha löödud fotograafi tempel, sedakorda erinev kõigist seninähtuist: Al.Kärner. Lisaks oli sinna hiljem märgitud, et foto võib olla seotud Järva-Jaaniga. Tuluke läks põlema. Anni Kärner ja Al.Kärner - võimalik seos. Nimi Kärner + võimalik Järva-Jaani = Tudre!? Vaadates uuesti fotot ennast, märkas silm juba Tudre koolimaja foto vasakus servas ja süvendit, mis kangesti sarnaneb Tudre tiigiga. Võrdlesime fotot Tudre koolimaja fotoga ja kahtlused hajusid, tegemist on Tudre vaatega! Klapivad nii lipumast, äikesevarras kui puukuur.

Päris lõpuni kindel ma siiski ei olnud, sedavõrd uskumatuna tundus avastus, mistõttu hakkasin koju tulles kindluse mõttes otsima vanu kaarte, kus oleks olemas ka taamal paistev pikk rehielamu. Kui kaasaegsetel topokaartidel on selles kohas näha väiksemad varemed või vundamendid, siis 1972. aasta NL 1:10000 topokaardil on kenasti olemas ka rehielamu, mis paikneb koolimaja suhtes õige nurga all. Tegemist peaks olema Kalda taluga.

Ebakindlust tekitas ka eelpool nimetatud koolimaja puukuur, mis juuresoleval fotol paistab olema viilkatusega, samas kui varasemal vaatel on tegemist lihtsa lamekatusega. Samas on viidatud fotol koolimaja juures näha ehitusmaterjali hunnikud, mis võivad viidata algavale ehitusele. Ja nagu tellitult näeb viilkatusega hoone välja isegi kaugelt vaadates väga värske! Sedapidi arutades saame paika ka foto tegemise aja, mis jääb 30-ndate lõppu, aastasse 1937 või isegi hiljem. Sõjaaega ega ka hilisemasse nõukogude perioodi sellise kvaliteediga ülesvõtet paigutada ma ei julge. Ka rõivaste ja olemise järgi on tegemist esimese vabariigi aegse koosolemisega.

Väga huvitav on jälgida enda puhul ka seda kui suurt rolli mängib fotograafi "käekiri". Tuletan meelde üht hiljutist fotot, mis minus lihtsalt tekitas tunde, et tegemist peab olema Koeruga. Siin vastupidi, ei tekitanud miski seda tunnet. Kusjuures seda "miskit" on ikka väga raske vähemalt hetkel kirjeldada.

Sündmuse olemus jääb vähemalt hetkel saladuseks. Pildil on palju lapsi, mis koos Kärneri nimega võiks viidata mingile kooli korraldatud sündmusele. Lüpsivõistluse, mida peeti samuti Tudre karstiaugus, hetkel välistaksin kuigi üksik lehm on pildile mahtunud.
Allikas ja avaldamisõigused: Marko Mänd, jagada viitega allikale
Asukoht: Järvamaa, Koeru kihelkond, Tudre
Sildid: tudre, kalda talu, kool, 3000px

Makse saaja nimi: MTÜ Nahkanuia
Arvelduskonto nr: EE182200221045230148
Selgitus: Vanadpildid.net toetuseks
SEBSwedbankDanskeNordeaLHV
X

Liitu meie uudiskirjaga!

Lisa kommentaar

Anne (17.01.2019)

Vasakpoolne Tudre koolimaja ja parempoolne Kalda talu.

X
kodulehe, e-poe tegemine